Rumburk.cz RN.Rumburk.cz VstupenkyRumburk.cz DKRumburk.cz SRAS.cz

Otevřený dopis Městské radě a Městskému zastupitelstvu v Rumburku V Rumburku 5.6.2000

autor: Mgr. T. Vítová

Vážené dámy a pánové,

chci Vám připomenout nedávnou nehodu, kdy u autobusové zastávky Bytex vběhnul pod auto malý chlapec. Naštěstí se nehoda, která byla za poslední roky již třetím střetnutím dítěte s autem, obešla bez tragických následků. Chci Vás v této souvislosti upozornit na to, že již v září 1999 vzešla ze strany Sdružení rodičů při ZŠ U Nemocnice iniciativa řešit nepřijatelnou dopravní situaci na ul. Komenského a Jiříkovská. Všichni dobře víme, že rychlost povolenou v obci zde dodržuje málokdo. Tehdy bylo proti návrhům rodičů sneseno velké množství argumentů, a to včetně toho, že SE DOPRAVA ZPOMALÍ! O TO tu ale právě běží! Předseda Sdružení rodičů při ZŠ U Nemocnice již tehdy vyslovil obavu, aby jediným argumentem, na který někdo KONEČNĚ zareaguje, nebyla smrt – kohokoli. Připomínám Vám proto, že se s dopravní situací dosud nic neděje a špatný stav trvá. Řešit situaci trvalou přítomností dopravních hlídek je absurdní, stejně tak jako představa, že bezohlední a neukáznění řidiči budou respektovat jakési dopravní značky či zákon o absolutní přednosti chodců. Vždyť tu nepřecházejí jen děti výše zmíněné školy, ale i studenti Gymnázia Rumburk, Obchodní akademie Rumburk, děti ze ZŠ Tyršova ul., rodiče s dětmi, kteří směřují do školek v Sukově ulici a na Komenského ulici, zrovna tak jako pacienti jdoucí na vyšetření do Lužické nemocnice či do střediska v Sukově ul. Vrací se tudy mnozí obyvatelé sídliště Podhájí – často matky s kočárky.

Jako nejjednodušší řešení vidí rodiče výše zmíněné školy položení retardérů na vybraných vhodných místech. Ty jediné jsou jednoznačně schopné ukáznit ty, kteří vyhlášku nedodržují a ohrožují tak životy a zdraví – nejen dětí. Argument o vysokých    nákladech ve srovnání s cenou života či zdraví nemůže obstát. Ani odklon kamionové dopravy z města nic neřeší, všechna tři neštěstí způsobil střet s osobním automobilem.

Obracím se proto na Vás a připomínám iniciativu rodičů ze ZŠ U Nemocnice. Netýká se zdaleka jen tamních dětí. Věnujte se prosím řešení problémů, které jsou plně ve Vaší kompetenci, než bezúčelnému chození po hospitacích, které jsou naprosto mimo Vaši kompetenci. Zvažte, zda je vhodné řešení tohoto problému ještě odkládat. Jak silný musí být argument, aby se tato problematická situace začala řešit?

Tisk Tisk | E-mail E-mail