Knižní hlídka
Foodstyling
Cara Hobdayová, Jo Denburyová
fotky Rob White
Tahle kniha přináší přehled téměř osmdesáti technik, jak moderně aranžovat pokrmy. Dočtete se tu o tom, jak připravit a upravit dezerty, koláčové mřížky, okurkový lotos, tvarované želé, bramborové mřížky, ovoce máčené v čokoládě nebo parmazánové košíčky, ale ani slovo o tom, jak správně naservírovat buřtguláš. Má tedy vůbec smysl ji číst?
Určitě. Hlavně jestli si někdy chcete dát i něco jiného.
Kromě konkrétního popisu jednotlivých technik, které tu popisovat nemá cenu a není na to ani prostor, jsou důležité rady obsažené v úvodu. O tom, jaké nástroje a suroviny používat.
Například, že není špatné mít kuchyni vybavenou celou řadou instrumentů a náčiní, ale lepší, než mít milion blbých, stačí hrstka kvalitních.
Také se dozvíte, že se vyplatí nešetřit na surovinách a na jejich přípravě.
Zvláštní pozornost je věnovaná tvarům a barvám. Tady si nebudete připadat jako v kuchařce, ale spíš jako v nějakém grafickém manuálu; mohla by se podle téhle knihy učit výtvarná technika Zlatého řezu.
Kromě chuťových pohárků, měl by být prostě dnešní kuchař vybaven i okem a šikovnou rukou, aby jeho produkty byly prostě k »sežrání«.
Jí se i očima, a tak tady máte k ruce bezvadný návod.
V tomhle zasněženém a zamrzlém měsíci mě obzvlášť zaujala krátká pasáž věnovaná jedlým květům. Naslano i nasladko. Lichořešnice, aksamitník, violka, rozmarýna, chrpa, prvosenka, levandule, smetanka i kopřiva…
Vyhlížím jarní slunce, čekám na oblevu a jdu se pást.
md